Z města do města

 
 

Fotogalerie

Moskevská „victory parade“ – přehlídka na oslavu konce 2. světové války není jen tak pro každého. Celé centrum města a ulice, kudy jede, jsou pro veřejnost neprodyšně uzavřeny. Na Rudé náměstí je pozváno jen pár významných hostů, kteří sledující celou parádu z tribuny. Jediná šance, jak průvod vidět, je někde mimo centrum z nějaké boční uličky, nadjezdu či podjezdu. Nám se to bohužel nepodařilo. Odpoledne je ale centrum města konečně otevřeno, a to pouze pro pěší. Z obřích bulvárů se tak na pár hodin stávají pěší zóny. Velmi zajímavý zážitek. Bohužel, díky bourání tribun na náměstí druhý den bylo neočekávaně (aspoň pro nás :) zavřeno mauzoleum otce sovětské revoluce V. I. Lenina. Snad se nerozpadne alespoň do doby, než se sem někdy příště znovu podíváme.

Opouštíme Moskvu a vydáváme se po rychlostní komunikaci M10 na 666 kilometrů dlouhou cestu směr Petrohrad. Vesnic (dálnice prošpikovaná přechody pro chodce zde totiž vede přímo skrz vesnice) je zde nepočítaně, semaforů jakbysmet (jeden obzvláště vhodně umístěný dokonce způsobil 13 km dlouhou, hodinu trvající kolonu). Počtem kamionů silnice připomíná spíš frontu na hraniční přechod, svojí kvalitou pak silnici 8. třídy těsně před rekonstrukcí.

Po téměř dvou dnech dopravního pekla přijíždíme do Petrohradu, kde se situace o moc nelepší. Díky množství vodních kanálů a úzkých uliček je velká část města jedna obří stojící kolona aut. Ve chvíli, kdy člověk vysedne z auta a vydá se na pěší průzkum, se věci rapidně mění k lepšímu. Město trochu připomíná Benátky s hromadou nádherných pravoslavných chrámů, obří carskou pevností (s přilehlou říční pláží, na které se už teď opaluje či hraje plážový volejbal pár místních), Zimním palácem, zakotvenou Aurorou a sluncem, které definitivně zapadá až kolem půlnoci. V kombinaci s nádherným počasím a prozatím nevelkým množstvím turistů je to rozhodně jedna z nejvydařenějších zastávek na naší cestě.

Jakkoli je blížící se polární den příjemný při procházení města a památek, při stanování v přírodě platí pravý opak. Najít místo na ukrytí vozu a stanu se stává o něco větším oříškem. Krátká noc a neustále zívající ptáci mají zase nezdravý dopad na kvalitu spánku. Budeme se s tím ale muset ještě pár dnů poprat. Po dnešní prohlídce Ermitáže totiž vyrážíme za polární kruh na návštěvu největšího města na sever od něj – Murmansku. Tak nám držte palce, ať nám počasí ještě nějaký den vydrží.

P.S. Přes všechna varování o zkorumpovanosti ruské, potažmo ukrajinské policie, jsme zatím nenarazili na nejmenší problémy. Jediné dva incidenty (popsané v předchozím článku) jsme si způsobili sami. Jinak o nás policisté nejeví žádný zájem a pokračujeme s čistým pokutovo-úplatkovým štítem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Rusko. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.
   
 

8 komentářů u Z města do města

  1.  
    Eva napsal:
     
     

    Paradni fotky… a zazitky…jen tak dal !!!
    I Jaroslava Haska znaji v Petrohradu…super!!!

  2.  
    Jarov napsal:
     
     

    Je to paráda, jak na Vás reagují lidé?

  3.  
    Jana F. napsal:
     
     

    Než se nám cestovatelé zase ozvou, můžu aspoň poskytnout částečnou odpověď na předcházející dotaz: 8. května Yarin napsal, že Rusové jsou velmi přátelští. Tak asi dobře.

  4.  
    Jana F. napsal:
     
     

    Kdyby bylo v N.Novgorode nejhur, zkuste kontaktovat majitele firmy Dalchim,Moskovskoe šosse, Alexandra Dregiče s odkazem na Valerije Melechova.

  5.  
    František Jaroslav napsal:
     
     

    Lidé na nás reagují téměř vždy skvěle. Až na pár výjimek se nám snaží pomoct, jakmile poznají, že jsme cizinci. Dokonce i auto nám už dvakrát opravili zadarmo :)

  6.  
    Eva napsal:
     
     

    Tak co podařilo se auto opravit? Byl to kardan? Snad vás to dlouho nezdrží na místě, abyste místo
    po památkách nelítali jen po autoopravnách v N. Novgorodu.

  7.  
    Kašpar Aleš napsal:
     
     

    Opět se projevila laskavost a ochota místních, kdy nám v autorizovaném servisu toyoty svařili příčný stabilizátor bez průtahů a navíc vše bylo zadarmo. Dnes bude zatěžkávací zkouška, kdy vyrážíme na jih, na Volgograd.

  8.  
    stromectolhome.com napsal:
     
     

    What is the safest blood pressure prescription http://stromectolhome.com/ ivermectin dosage for dogs

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *